søndag 2. mai 2010

Bridge Construction Set

Har prøvd demo versjonen av tenkeverktøyet Bridge Construction Set, et spill der man skal bygge broer over elver. Byggingen er ganske enkel og kriteriene er gitt for hvert enkelt nivå, der man har en viss sum til rådighet og en viss type materiale å bruke. Kriteriene endrer seg litt ettersom man når et høyere nivå, da broene blir lengre, skal tåle mer ( ifht. trafikk, vind etc.) og man får større budsjett å rutte med.

Jeg satt igang sønnen min på 10 år til å teste ut spillet, i samarbeid med meg, slik at vi begge fikk se hvordan det fungerte. Han fikset veldig raskt broene på nivå 1 og 2, uten å få broken links og slik at vi gikk rett videre til neste nivå. På nivå 3 kom de første broken links under en testkjøring og hele broen raste sammen. Bakgrunnen var at vi hadde tenkt å prøve ut den billigste materialtypen først (jern) for å se om vi kunne slippe unna med det. Men det gikk ikke... Derfor brukte vi stålkonstuksjoner i den videre byggingen. Vi holdt oss innenfor budsjettet med å bruke kun stål og da brukte vi $ 13823, av en ramme på $ 15000. Det kan være at vi kan slippe unna med en mindre sum enn den vi kom frem til, men vi så oss fornøyd med broen da testen ble godkjent og det ble 0 broken links.






Vi ble ganske engasjerte, både sønnen min og jeg, og vi fullførte hele demoversjonen, opp til og med nivå 5. Det ble litt mer prøving og feiling etterhvert, da vaskelighetsgraden ble hardere for hvert nivå. Det ble litt flere materialer og faktorer å ta hensyn til og litt mer tenkearbeid for å klare å holde seg innenfor den gitte summen og samtidig få broen til å fungere. Nivå 4 gikk forholdsvis greit å få til, men nivå 5 var den mest utfordrende. Sønnen min er en type som alltid har likt å bygge lego, samtidig er han glad i spill, slik som alle andre barn er, og han fant mye glede i å løse de utfordringene som dette spillet gav. Jeg ser nytteverdien av å kunne bruke slike spill i undervisningen, der elevene må ta hensyn til ulike faktorer slik som i dette spillet. De må både planlegge pengebruken og ta hensyn til å bygge et funksjonelt produkt. Vi har tilsvarende undervisningsopplegg i faget Natur & miljø, der man bygger modeller av brokonstruksjoner av ulike typer materiale (sugerør, ispinner, blomsterpinner...). I den sammenhengen kunne det vært morsomt å bruke dette spillet også, der elevene får se resultatet i en testkjøring, samtidig som man linker brobyggingen opp mot et budsjett og dermed bringer litt matematikk inn i bildet også.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar