tirsdag 24. november 2009

Hvem eier bildene våre?

Det er mange ting å tenke på i forhold til det å bruke materiale som vi finner på nettet, eller publisere noe på nettet. Vi må ta hensyn til opphavsrettighet, åndsverklov og personvern. Dersom vi fotograferer elevene våre er det vi som har opphavsretten til bildene, men vi må også ta hensyn til personene som er avbildet. Åndsverkloven og lov om personopplysninger regulerer den avbildedes rettigheter, men hovedregelen er at den avbildede skal beskyttes.

Men; der finnes noen unntak:

1. avbildningen har aktuell og allmenn interesse,
2. avbildningen av personen er mindre viktig enn hovedinnholdet i bildet,
3. bildet gjengir forsamlinger, folketog i friluft eller forhold eller hendelser som har
allmenn interesse, [Kalles 17. mai paragrafen, red. anmerkning]
4. eksemplar av avbildningen på vanlig måte vises som reklame for fotografens
virksomhet og den avbildede ikke nedlegger forbud, eller
5. bildet brukes som omhandlet i § 23 første ledd tredje punktum eller § 27 andre
ledd.
Vernet gjelder i den avbildedes levetid og 15 år etter utløpet av hans dødsår
(Åndsverkloven, 1961 §45c)


For å være i forkant av eventuelle problemer, er det viktig at vi henter inn nødvendig samtykke, før vi bruker eller publiserer bilder som vi har tatt i skolesammenheng. Da må vi sørge for gode rutiner, der vi innhenter samtykke fra foreldrene, dersom elevene er under 15 år. Foreldrene må få vite hva de samtykker til og hvilke rettigheter de har i forhold til lovgivningen, samtidig som det er viktig at dette samtykket fornyes etterhvert. Dersom elevene er over 15 år antas det at de må være i stand til å vite konsekvensene av publisering av personopplysninger (men er det alltid tilfelle?).

Mine egne erfaringer på dette området er at det skjer mye rundt omkring i barnehager, skoler og idrettslag nå, med en større bevisstgjøring av hvilke lover og regler som må følges i forhold til publisering. Foe sju år siden, da eldstemann begynte i barnehagen var dette et ikke-eksisterende tema, mens det nå i dag florerer med samtykkeskjemaer fra både barnehager, skoler og idrettslag. Mannen min og jeg har valgt å reservere oss i forhold til enkelte publiseringer. Vi ønsker ikke at barnas fulle navn skal publiseres, da mannen min har et utsatt yrke med en offentlig rolle. Da er det en trygghet for oss som foreldre at skolen og idrettslaget følger opp med gode rutiner rundt dette. Alle barn synes det er stas å bli tatt bilde av, og det er også greit, så lenge fullt navn blir unntatt fra publiseringen. Det synes jeg også er en god regel uansett hvilket barn det blir tatt bilde av! På denne måten unngår man muligheten til å søke etter navn f.eks.

Ellers er det en trygghet at de i vår kommune bruker LMS-et Fronter, der foreldre og elever har pålogging til klassesidene, da unngår vi at klassebilder blir spredd over hele internettet. Idrettslaget har nå også fått pålogging til egne lagsider, der man kan reservere seg mot å fremstå med fullt navn på hjemmesidene. Likevel får barna dekket sitt behov med å bli publisert og nevnt, men da kun for foreldre og lagspillere med passord.


Kilder:

Personopplysningsloven (2000) Lov om behandling av personopplysninger [Internett].
Tilgjengelig fra Lovdata: http://www.lovdata.no/all/hl-20000414-031.html
Torvund, O. (u.å) Opphavsrett -En introduksjon [Internett] Tilgjengelig fra Torvund.net:http://www.torvund.net/index.php?page=opph-innl
Åndsverkloven (1961) Lov om opphavsrett til åndsverk [Internett] Tilgjengelig fra
Lovdata: http://www.lovdata.no/all/hl-19610512-002.html

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar